29 Март 2016г.

Почина Ивон, една прекрасна жена – съпругата на Дими Паница. Тя, заедно с него е основател, на Фондация „Свободна и демократична България“, на центровете „Вяра, Надежда, Любов“ и Дневен младежки център „16+“. Огромна благодарност за любовта и безценната подкрепа. Тя беше истинско вдъхновение за нас.

 

Поклон! Почивай в мир, мила Ивон!

 

Ще те помним винаги!

 

6 Януари 2016г.

Сдружение "Деца и юноши" проведе изследване в град София, в рамките на проект “Оценка на въздействието от дейности на НПО в социалната сфера”.


Проектът се изпълнява от Сдружение „Шанс и закрила” – Хасково, заедно с 3 пилотни НПО от социалната сфера: Сдружение „Деца и юноши” – София, Сдружение „Гаврош” – Варна, и Сдружение „Център Мария” – Горна Оряховица. Сред целите на изследването бяха:  да се оцени как помага мобилната работа на хората в риск, да се приложат на практика принципи и процедури за проучване на мнението на общността за въздействието от работата в социалната сфера, да се укрепи организационната устойчивост на Сдружение “Деца и юноши”, като се постави фокус върху оценка на въздействието от неговата работа сред общността.

 

18 Декември 2015г.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!


Сдружение “Деца и юноши” Ви желае щастливи празници, изпълнени с топлина и любов!

 

17 Ноември 2015г.

И тази година Сдружение "Деца и юноши" се включи в националната кампания "Да бъдеш баща" - искахме да фокусираме вниманието на обществото върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето.


Целта на кампанията е да утвърждава позитивния модел на възпитание както в семейството, така и в училищата, обществото като цяло.

Посетихме ромските общности, в които работим, за "Интервю с шоколад". Попитахме децата за последното хубаво преживяване, което са имали със своите бащи, както и бащите за позитивните и негативните преживявания, които споделят със своите деца в процеса на отглеждане и възпитание.

Направихме семейни снимки на всички, които пожелаха, за да може да си ги окачат в рамки за спомен.

 

28-31 Юли 2015г.

На язовир “Искър” в комлекс “Казака” се проведе летен лагер за децата от Кризисния център “Вяра, Надежда и Любов”. Имаше много игри, барбекю, лагерен огън и забавления. Плажът на язовир “Искър” беше най-предпочитаното и притегателно място за игра и отдих.

 

1 Юни 2015г.

По случай Международния ден на детето, малчуганите от Център  за работа с деца на улицата «Вяра, Надежда, Любов» и Кризисния център към Сдружение « Деца и юноши» посетиха Централна гара-София, където беше композиран специален влак в чест на празника на децата.


Влакът отведе малките ентусиасти в шоколадовата фабрика в гр. Своге. Там децата станаха свидетели на процеса на производство на любимото им лакомство, наречено шоколад. В края на деня всички участници бяха заредени с положителни емоции и не на последно място получиха много любими лакомства. Събитието се осъществи със съдействието на  Дирекция „Социални дейности” към Столична община, БДЖ, „Монделийз България Холдинг” АД и „Сдружение Азбукари”.

 

17 - 23 Ноември 2014г.

Стартира официално „Седмица на Бащата“- инициатива към национална кампания „Да бъдеш Баща“. Нейната цел е да постави фокус върху ползите от активното участие на бащите в живота на децата за създаване на семейна среда без насилие и за пълноценно развитие на детето. Екипът на Сдружение „Деца и юноши“ се включва в инициативата с подготовката и реализирането на късометражен филм ТАТКОВЦИТЕ +, режисьор Александър Моллов.

 

01 февруари 2014г.

Сдружение „Деца и юноши” стартира нов проект ДЕЦА И РОДИТЕЛИ ЗАЕДНО.

Този проект се изпълнява с подкрепата на фондация Лале и фондация OAK, в рамките на програма Вяра в децата и семейството.

 

Целите на проекта са:

 

Да се ограничи настаняването на деца в институции от районите Люлин, Сердика и Връбница – град София.

Родителите на децата в риск да полагат, по-добри грижи, за да се намали опасността от попадане в институция.

Мъжете и представителите на общността от трите района да участват  активно в грижите за децата.

 

29 юли 2012г.

Една година без Димитър Паница

 

На 29.07.2012 год. се навършва една година откакто ни напусна от този свят големият Човек и Родолюбец Дими Паница!

 

Заедно със съпругата си Ивон основават през 1991г. Фондация „Свободна и демократична България” и социалните центрове „Вяра, Надежда и Любов” и Дневен младежки център „16+”. Благодарение на тези центрове стотици деца и млади хора получиха равен шанс за достоен живот. Ние ще го запомним с изключителната човечност, голяма енергия за промяна и чувство за хумор!

 

Благодарим ти за всичко, Дими! Много ни липсваш!

 

2 Март 2016г.

За всички заинтересовани да научат повече за...

 

Нов отворен образователен ресурс/OER/ за методологията на социалната работа на терен/социалната работа на улицата.

OER е иновативен подход, който би могъл да се прилага за преподаване, обучение или научни изследвания.

OER е за всички, които са готови да споделят и създават знание по различни проблеми, свързани със социална работа на улицата/ социалната работа на терен/.

 

Безплатен достъп: www.streetworkinstitute.org/elearning/

 

18 Декември 2015г.

Сдружение “Деца и юноши” организира Коледно празнество, в което участваха над 80 деца и родители.


Поканихме най-енергичната и весела Снежанка, заедно с кроткия Лапландски старец.Организирахме диви игри в ЦСРИ, където се дърпахме с въже, танцувахме лимбо.Преминахме през целия спектър от емоции - страх, тъга, радост.Еуфорията достигна своя пик, когато се заслушахме в най-модерните парчета…

От сърце благодарим на приятелите от KINETOFUN.

 

6 Ноември 2015г.

Отворено писмо на Сдружение "Деца и юноши" по повод предаването "Хоризонт до обед" - БНР от 16.10.2015 г.

 

Кризисният център “Вяра, Надежда и Любов” не издава положителни или отрицателни доклади, които да повлияват решенията на съда.

Недопустимо е в национален ефир на радиото, ползващо се с най-голямо доверие на българските слушатели, в държавна медия, да се разпространяват клевети и непроверена информация, злепоставяща хора, които се грижат за деца с много тежки съдби.

Такъв е случаят с Кризисния център „Вяра, Надежда и Любов”. Поради естеството на работата екипът не може да разкрива подробности и данни за децата, които са настанени там. Нито има право на лични коментари по случаите. Затова е трудно да се защити ефективно при нападки относно професионализма си. Но, трябва ли една лъжа, повтаряна десетки пъти да се превръща в истина? Точно това някои се опитват да правят напоследък.

В предаването “Хоризонт до обед” по Българското национално радио на 16 октомври, водено от Ирина Недева, беше изречена клевета, че служител на Кризисния Център “Вяра, Надежда и Любов” /без да е посочено име/ е поискал подкуп от г-н Ибрахим Ахмед Еламин, с цел да бъде написан положителен доклад, който да повлияе в негова полза в съда. Напротив, срещу г-н Ибрахим Ахмед Еламин има депозирана жалба до МВР за отправени заплахи за саморазправа, вследствие на което му е бил забранен достъп до Центъра.

Нека бъде подчертано, че Кризисният център не е институция, която може да издава положителни или отрицателни доклади, които да повлияват решенията на съда. Институцията, която настанява, извежда деца и изготвя доклади е Отдел за закрила на детето при Дирекция “Социално подпомагане”.

Незнанието не е оправдание!

В същото радио-предаване беше направено грубо нарушение на Закон за закрила на детето/ Чл. 11а. (2): “В случаите, когато спрямо дете е предприета мярка за закрила, не могат да бъдат разгласявани сведения и данни за детето без писмено становище на органа за закрила, предприел мярката”. Има и нарушение на чл. 2.4.4. от Етичния кодекс за българските медии, а именно: “Няма да разкриваме самоличността на деца, попаднали в беда или засегнати от престъпления.”

В национален ефир бяха оповестени лични данни на дете, което е под мярка за закрила и в момента се води дело за упражнено насилие над него в семейството.

Личните данни на детето и в момента са публикувани в сайта на Програма Хоризонт.

Отново е нужно да се подчертае, че този факт може да има изключително негативен ефект върху бъдещето на детето. В предаването имаше едностранно представяне на непроверена информация. В този случай отново е нарушен Закона за радиото и телевизията и Етичния кодекс за българските медии за предоставяне на обществото на точна и проверена информация и че в коментарите и анализите си медиите ще се стремят да предоставят разнообразни мнения и гледни точки. Освен информацията, споделена от родителите, не чухме нито становище на органа по закрила, нито на институциите, намесени в репортажа.

Чрез начина, по който беше представен случая, се влияе на общественото мнение без възможност слушателите веднага сами да отсъдят истинността в ситуацията.

Все пак се надяваме, че това ще остане единичен случай и в бъдеще журналистите, занимаващи се със социална проблематика, коректно ще отразяват всички гледни точки в търсене на истината.

Екипът на Сдружение “Деца и Юноши” споделя мнението, че институциите не са най-доброто място, където едно дете трябва да расте. Искаме всички деца да имат свое истинско семейство. Но има толкова тежки и сложни случаи, за които засега обществото не е намерило по-добър начин за тяхното решение.

Ако всички родители приемат и осъзнават всеки миг отговорността си за живота и бъдещето на своите деца, няма да се налага съществуването на центрове и институции.

Няма по-голяма награда от това да бъдеш родител и да отгледаш свое дете!

 

1 декември 2013г.

За трета поредна година Сдружение „Деца и юноши” и клуб С.У.П.Е.Р., съвместно със Сдружение Асоциация Здраве и бъдеще и THE MALL - София, организирахме отбелязването на Световния ден за борба с СПИН - 1 декември на територията на търговския комплекс.

 

22 март 2013г.

Сдружение „Деца и юноши” в партньорство с Държавна агенция за закрила на детето проведе на 22 март 2013г. конференция Път към знание и позитивна промяна.

 

Тази конференция предостави възможност на експерти, професионалисти от различни области и медиатори, да споделят свои идеи и предложения за по-ефективно и устойчиво взаимодействие с цел осигуряване на възможности за правилно развитие на децата в риск и по-специално на тези от уязвимите групи.

На конференцията бе представено и издание със споделени практики на Сдружение „Деца и юноши”.

 

1 октомври 2013г.

Сдружение „Деца и юноши” стартира нов едногодишен проект ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ЗНАНИЕ И ПОЗИТИВНА ПРОМЯНА с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива.

 

В рамките на проекта ще се:

 

• осигурява достъп до неформалното образование и обучение за деца, млади хора и родители;

• осигурява активното участие на целевите групи в процеса на оценка на изпълнението на проекта и вземане на решения, с цел да се подобрява работата;

• осигурява благоприятна среда за работа в мрежа с правителствени и неправителствени организации за повишаване на обществената чувствителност и адекватен отговор на нуждите и проблемите на целевите групи на проекта.

Нашият екип е убеден, че е възможно да се постигне социална интеграция чрез помощта на знания, образование и обучение и ще работи активно, за да се създадат и развият различни образователни възможности за децата и младите хора в риск, както и за представители на техните семейства.

 

1 Март 2016г.

Очаквайте през лятото новата изложба на Сдружение “Деца и юноши” “ДЕТСТВО БЕЗ АДРЕС”.

 

Изложбата ще представи 32 пана с фотографии, които показват уловени мигов...е от живота на деца в риск, с които Сдружение „Деца и юноши" работи през последните години.

 

Основен фокус се поставя на това, че децата, които живеят и растат при изключително тежки условия, също могат да имат своите постижения и да се развиват добре, ако имат тази възможност. Всяко дете трябва да порасне с грижа и закрила, да има радостно детство, за да стане пълноценен възрастен. Децата, с които се запознахме, се радват когато ги оценяваме и се сърдят, когато не ги уважават. Играчките и дрехите, които им носят радост и топлина, са тези, които вече са непотребни за нас. Те си нямат „детска стая", а тяхната площадка за игра е улицата. Тук ще видим как децата с радост и огромно желание участват в различни образователни програми и занимания, защото се чувстват спокойни, оценени, забелязани и значими.

 

Слоганите на изложбата са: Имам ли право на детство? и Бедността има ли детство?

 

Фотографии: Николай Миланов и Татяна Лазова

 

16 Декември 2015г.

Екипите и децата от  Кризисния център и Център за работа с деца на улицата, с подкрепата на Сдружение “Деца и юноши” организираха празнество в чест на навършването на двадесет години от създаването на  Център “Вяра, Надежда, Любов” от Ивон и Дими Паница през 1995г.


Този център беше създаден, като мярка за справяне с явлението деца и юноши на улицата, което се появи в края на 80-те години на ХХ, в резултат от политическата и икономическа ситуация в региона.

На мероприятието бяха поканени много наши колеги от други социални структури, партньори, дарители и приятели.

 

1 Октомври 2015г.

Във връзка с Международния ден на възрастните хора, Сдружение "Деца и юноши" подкрепи кампанията "Общество на всички възрасти" чрез своите инициативи в социалните услуги: Кризисен център за деца, преживели насилие, Център за работа с деца на улицата, Център за социална рехабилитация и интеграция, както и в ромската общност на кв. Филиповци в град София.

 

С децата проведохме групови срещи - занимания с четене на приказката за „Мъдростта на старите хора”, и изработка на оригами и картички с послания за своите баби и дядовци и възрастни близки.

В рамките на инициативата бяха анкетирани деца, юноши, младежи, представители на общността във Филиповци за отношението им към възрастните хора. Там също на площадчето разказахме приказката „Мъдростта на старите хора” и имахме дискусия.

Въпросите, които задавахме: На колко години човек става “стар”?На какво може да се научим от един възрастен човек? И много други.

Всички участници в анкетата и дискусията са единодушни, че мъдростта, която традиционно се свързва с пълноценно изживения живот, е нещото, което възрастните могат и трябва да предадат на следващите поколения.

 

17 Юни 2015г.

По случай деня на бащата - 21 юни, Сдружение "Деца и юноши" организира спортен празник на игрището в квартал Захарна фабрика - район Илинден. Резултатът от футболната среща е 10:6 в полза на червения отбор. В дисциплината теглене на въже отново победиха червените. Малките деца също спортуваха активно, рисуваха и писаха послания за своите бащи, дядовци, вуйчовци, чичовци, братовчеди и приятели. Местната общественост и Полицията също ни подкрепиха. Да са живи и здрави всички и да са щастливи децата на България!

 

31 Май 2015г.

Сдружение „Деца и юноши” се включи в кампанията на bTV “Да изчистим България за един ден”. Любими лица от телевизионния ефир, доброволци от медията заедно с дeцата и екипа на Кризисния център “Вяра, Надежда и Любов” почистиха двора, боядисваха пейки, окопаха дръвчетата и оплевиха цветята. Почистването премина с много закачки и смях. Благодарим от сърце!

 

10 Октомври 2014г.

Сдружение „Деца и юноши“ успешно реализира проект „Образование за знание и позитивна промяна“, благодарение на Тръст за социална алтернатива и подкрепата на партньори, дарители, доброволци и студенти - стажанти.

 

Четиринадесет деца на възраст 4 и 5 години от рискови общности бяха включени в неформална обучителна програма на Сдружение “Деца и юноши”, която посещаваха ежедневно в период от 9 месеца. Поради факта, че в семейната среда, както и в общносттасе говори само на ромски език, най-голямата трудност за децата ипредизвикателство за екипа беше изучаването на основни думи и изрази набългарски език. В края на периода се наблюдава видима положителна промяна в общуванетона децата едно с друго и с възрастните, както и развитие на фината им моторика. За новата учебна година всички деца сазаписани в подготвителна група в училище и в момента посещават редовно учебните занятия. Екипът на Сдружение „Деца июноши“ ще проследява участието в училищните занимания на всяко от децата и ще продължида ги подкрепя за да се избегне риска от отпадане.

 

13 ноември 2012г.

Отличници

 

Децата, с които работим и вече ходят на училище, получиха награда за усилията, които полагат и желание да бъдат в час всеки ден! Заедно с Мечо Пух, Феята и Клоуна децата се забавляваха, но също така и броиха, смятаха и съставяха думи!

 

Събитието беше организирано от парти агенция KinetoFun благотворително и напълно безвъзмездно!

 

Благодарим!

Новини

 

20 май 2012г.

Концерт Candle Light Memorial Day.

 

Организатори на концерта са Сдружение „Деца и юноши”, Клуб „СУПЕР”, и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, благодарение на партньорството и любезното съдействие на Столична община и БГ Радио.

 

В събитието ще се включат КРИСКО, Go Weеk, Ивайло Колев, Медикус, Група Футбол и Шахмат, Sax-трио Colors и много други изпълнители, които са съпричастни към засегнатите от ХИВ/СПИН.

 

Животът с един вирус, с едно заболяване не определя самия човек, дори „ХИВ-позитивен” не е препоръчително да се казва, защото увеличава стигмата към тези хора. Светът вече говори за „хора, живеещи с ХИВ”.

 

Да бъдем по-толерантни към тях!

 

10 Юни 2016г.

За нас е изключителна чест да обявим, че госпожа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България прие да бъде патрон на изложбата "Детство без адрес". Изложбата поставя основен фокус върху това, че децата, които живеят и растат при изключително тежки условия, също могат да имат своите постижения и да се развиват успешно, ако имат тази възможност. Тук ще видим как с радост и огромно желание те участват в различни образователни програми и занимания, защото се чувстват спокойни, ценени, забелязани и значими. Въпросите, които поставя изложбата са:  Бедността има ли детство? и Имам ли право на детство?

 

1 юни 2016г.

„Всичко е за малките, всичко е за тях...”

 

Вълнуващо пътуване с парен влак за децата от Центъра за работа с деца на улицата и от Кризисния център „Вяра, надежда, любов” на Международния ден на детето. Малчуганите бяха очаровани от ретро-влака, който ги отведе до Банкя, където те се порадваха на чистия въздух, слънцето, зеленината и и лечебните минерални бани. Пътуването беше организирано  от Сдружение “Децаи юноши”, със съдействието на Дирекция „Социални дейности” към Столична община, Община Банкя и БДЖ.

Междувременно, Центърът за социална рехабилитация и интеграция 16+ събра почти 70 деца на игрището в близост до него. Организирахме футболен турнир за „Оранжевите дяволи” и „Жълтите светулки”, както и щафетни игри, рисунки на асфалт и приложни изкуства за най-малките.

За всяко дете имаше изненада – лакомства и подарък за Празника на детето.

Откриване на изложбата „Детство без адрес”

 

Легендарната група Атлас и талантливите деца от Drago Drums School ще подкрепят каузата с концерт.

На събитието се очаква да присъстват представители на държавни, общински организации, както и такива от неправителствения сектор.

Официално приветствие на госпожа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България и патрон на събитието, в подкрепа на каузата за щастливо детство и по-добро бъдеще за всички деца.

 

14 Юни 2016г.

 

2016 © Сдружение "Деца и юноши"

дизайн и програмиране: